
Jesień to okres gdy bardzo łatwo o przeziębienie. Warto pamiętać o naturalnych sposobach i ziołach pomocnych w walce z jego objawami.
Rumianek
Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe. Polecany przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Łyżkę suszu zalewamy szklanką wrzątku i parzymy ok. 15 minut. Wystudzony stosujemy do płukania gardła.
Tymianek
Tymianek służy nam jako przyprawa, ale to także naturalny środek wspomagający układ oddechowy. Ma działanie antyseptyczne i wykrztuśne. Rozrzedza wydzielinę gromadzącą się w gardle i oskrzelach. Napar jest zalecany przy przeziębieniach i stanach zapalnych gardła i migdałków.
Podbiał
Podbiał jest często stosowany wraz z tymiankiem. Ułatwia przełykanie, osłania błonę śluzową, pomaga na chrypkę i kaszel. Preparatów z podbiałem nie można stosować dłużej niż 4-6 tygodni.
Szałwia
Szałwia lekarska jest doskonała do płukania gardła. Napar pomaga w stanach zapalnych gardła, jamy ustnej w tym dziąseł, podniebienia i migdałków. Działa przeciwbakteryjnie, grzybobójczo, ściągająco, odkażająco i przeciwzapalnie. Szałwia wysusza śluzówkę i zakazana jest podczas ciąży.
Mięta pieprzowa
Artukuły na jej temat wskazują na jej działanie przeciwbólowe, łagodzące, rozkurczowe. Polecana jest na zapalenia i infekcje jamy ustnej. Olejek z mięty pieprzowej jest składnikiem tabletek od bólu gardła.
Babka zwyczajna
Stosowana jest wspomagająco przy leczeniu chorób przewodu pokarmowego, układu oddechowego. Zalecana przy bólach gardła, przeziębieniu, zapaleniu migdałków, katarze i zapaleniu zatok. Napar z babki poleca się pić trzy razy dziennie przed posiłkiem.
Prawoślaz
Wykazuje działanie przeciwzapalne, wykrztuśne. Jest głównym składnikiem popularnego syropu na kaszel. Zioło to ułatwia przełykanie, gdyż osłania błonę śluzową gardła i jamy ustnej. Nawilża także krtań i regeneruje śluzówkę.
Lukrecja
Wspomaga leczenie gardła. Jest częstym składnikiem preparatów łagodzących stany zapalne jamy ustnej. Oczyszcza drogi oddechowe z flegmy, uśmierza ból gardła, kaszel.