Wszyscy chcemy jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i pięknym wyglądem. Aby to osiągnąć bardzo ważne są nasze nawyki żywieniowe. Produktem, który może nam pomóc jest jęczmień zielony. Ta niepozorna młoda roślinka ma w sobie wiele dobroczynnych składników.
Jęczmień zielony
Jest to młode, siedmiodniowe zboże. Artukuły traktujące o nim uznają go za jeden z suplementów przeznaczonych dla każdego, kto dba o zdrowie i ciało. Jest on źródłem wielu witamin i minerałów. Dostępny jest na rynku w formie proszku do rozpuszczenia, tabletek lub jako kiełki. Można go także samodzielnie wyhodować w domu z nasion dostępnych w sklepach. Zaleca się pić codziennie szklankę soku z zielonego jęczmienia.
Dobroczynne składniki zielonego jęczmienia
Stanowi on doskonałe źródło witamin C, E, beta-karotenu oraz minerałów takich jak: żelazo, magnez, wapń i cynk. Zielony jęczmień jest także bogaty w aminokwasy takie jak: lizyna, leucyna, fenyloalanina, kwas glutaminowy i asparginowy. Nasz organizm nie jest wstanie sam ich wyprodukować, zatem są one tym bardziej potrzebne w pokarmie jaki spożywamy. Zielony jęczmień zawiera także rozpuszczalny błonnik pokarmowy wspomagający pracę układu pokarmowego.
Zastosowanie zielonego jęczmienia
Zielony jęczmień wspomaga walkę z wirusami, sanami zapalnymi. Pomaga w leczeniu schorzeń skóry, chorób sercowo-naczyniowych czy cukrzycy. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego znajduje on zastosowanie jako środek odchudzający. Łagodzi także bóle stawów i żołądka. Kolejnym zastosowaniem jest leczenie niedokrwistości czyli anemii. Charakteryzuje się także działaniem oczyszczającym, co wpływa na poprawę wygładu cery i lepsze samopoczucie. Efektem jego spożywania jest także wzrost energii i mniejsza podatność na stres.
Podsumowując, zielony jęczmień dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych minerałów i witamin. Możemy go dodawać do soków, koktajli lub zdecydować się na branie tabletek. Jakiej formy byśmy nie wybrali, poskutkuje to lepszym samopoczuciem i zdrowiem.