Nawet jeśli krzywym okiem spoglądasz w stronę sklepu zielarskiego i podchodzisz nieufnie do medycyny naturalnej, jest coś, czego nie powinnaś unikać. Czosnek to prozdrowotne warzywo (lub przyprawa), które rzeczywiście wzmacnia odporność i z sukcesem walczy z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Zapytamy zatem: czy stosujesz czosnek na przeziębienie? Jeśli nie, to jak najszybciej powinnaś.
Dlaczego czosnek NAPRAWDĘ leczy przeziębienie i inne infekcje?
Odkąd znany dyskont wprowadził akcję promującą jedzenie warzyw, „czosnek Czesio” stał się ulubieńcem dzieci i rodziców. Nic dziwnego – wygląda przesympatycznie ze swoją uśmiechniętą buźką i zabawnymi listkami wyrastającymi z czubka głowy. Kto by pomyślał, że czosnek to jeden z najsilniejszych naturalnych wrogów wirusów, grzybów i bakterii?
Warto jednak przyjrzeć się nieco bliżej tej fascynującej roślinie. Za lecznicze właściwości czosnku odpowiadają przede wszystkim pochodne siarki – związki te same walczą z wirusami i bakteriami, a dodatkowo stymulują białe krwinki odpowiedzialne m.in. za odporność swoistą organizmu.
Silne działanie antybiotyczne czosnku wynika z zawartości związków biologicznie czynnych, takich jak: allicyna, adenozyna, aleksyna, kwercetyna, winyloditiina, garlicyna, olejki czosnkowe oraz tioglikozydy. Cennym związkiem jest również ajoen, który leczy grzybicę i mobilizuje białe krwinki do walki z wirusami i bakteriami.
Co najważniejsze, prozdrowotne właściwości czosnku były (i nadal są) tematem wielu badań klinicznych, które potwierdziły jego dobroczynny wpływ na odporność organizmu.
Jak stosować czosnek na przeziębienie?
Czosnek zwalcza szerokie spektrum objawów grypy i przeziębienia. Łagodzi stany zapalane zatok, obniża gorączkę, działa lepiej niż syrop wykrztuśny, leczy katar, rozgrzewa i ułatwia „wypocenie” choroby. Jednak aby czosnek zadziałał z maksymalną mocą, trzeba wiedzieć jak go stosować.
Przede wszystkim – jedz regularnie surowy czosnek, najlepiej 2-3 ząbki dziennie. Pamiętaj, że w ugotowany czosnek przestaje zwalczać bakterie, choć nadal wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne. Niestety smażenie czosnku to kiepski pomysł na walkę z przeziębieniem, gdyż wówczas nie zachowuje prawie żadnych leczniczych substancji. Oprócz spożywania surowego czosnku (np. w sałatce) możesz leczyć przeziębienie za pomocą syropu z czosnku i soku z cytryny. Poza zwykłym czosnkiem polskim, warto włączyć do codziennej diety również dziko rosnące odmiany tej byliny – czosnek niedźwiedzi, syberyjski i zielony.
Co ważne, na 10 minut przed zjedzeniem czosnku trzeba go rozgnieść albo posiekać. Podczas jego rozdrabniania pękają bowiem błony komórkowe, co prowadzi do uaktywnienia allinazy – enzymu, pod wpływem którego dochodzi do rozpadu aliiny na pochodne siarki o właściwościach leczniczych. Mimo silnego działania, czosnek na przeziębienie mogą stosować prawie wszyscy. Jedzenie tego silnie aromatycznego warzywa odradza się jedynie matkom karmiącym oraz chorym na nieżyty układu pokarmowego.