Dlaczego witamina C jest taka ważna dla naszego organizmu

witamina c

Witamina C jest najbardziej znana i popularna z wszystkich witamin. Nasza wiedza o niej jest jednak często dość powierzchowna. Wiemy, że pomaga na przeziębienie i że kryje się w cytrynie i to właściwie tyle.

Zobacz też: http://www.beyouty.pl/witamina-c-i-jej-wlasciwosci/

Tymczasem witamina C ma ogromne znaczenie na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jej dobroczynne działanie wykracza daleko poza wsparcie leczenia przeziębień. Co więcej, w wielu produktach, które spożywamy na co dzień jest jej znacznie więcej niż w cytrynie.

Rola witaminy c w naszym organizmie 

Witamina C przede wszystkim wspiera nasz układ odpornościowy. Zażywając jej odpowiednią dawkę w trakcie infekcji, naprawdopodobniej złagodzimy jej skutki, a nasz organizm szybciej poradzi sobie ze stanem chorobowym. Dodatkowo witamina C pomaga nam w walce i profilaktyce innych chorób.

 Jako silny antyuteleniacz witamina C zabija wolne rodniki, a tym samym zapobiega chorobie nowotworowej, szczególnie rakowi żołądka, przełyku i jelita grubego.  Dba również o nasze serce i układ nerwowy. Wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega powstawaniu szkodliwego cholesterolu. 

Witamina C jest potrzebna w procesie wchłaniania żelaza. Jej niedobór może się więc przyczynić do anemii. 

Po czym możemy rozpoznać niedobór witaminy C?

Oznaki niedoboru tej witaminy są mało charakterystyczne. Łatwo je zbagatelizować czy przypisać choćby przepracowaniu. Należy więc bacznie obserwować swoje ciało. Jeśli zauważymy u siebie osłabienie, brak, apetytu, bóle mięśni i stawów to skontrolujmy, czy przyczyna nie jest brak witaminy C. Bardziej charakterystycznymi objawami są: krwawiące dziąsła, znacznie częstsze siniaki i trudno gojące się rany. 

Jakie produkty zawierają witaminę C?

Najwięcej jest jej w dzikiej róży i czarnej porzeczce. Niewiele mniej zawierają jej: papryka, brokuł i brukselka. Dla wielu będzie to z pewnością zaskoczeniem, ponieważ zwykliśmy utożsamiać cytrynę z witaminą C. Tymczasem tak naprawdę mamy jej pod dostatkiem w codziennej diecie, jeśli staramy się odżywiać zdrowo i jemy dużo warzyw. 

Przeczytaj też: http://www.szafamamy.pl/roslinne-printy-trend-ktory-zostanie-z-nami-na-dluzej/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *