mąka

Mąka pszenna jest to podstawowy składnik wielu produktów spożywczych. Tutaj możemy wymienić głównie makaron, pieczywo oraz liczne wypieki. Takich produktów nie brakuje w naszej codziennej diecie. W ostatnim czasie mąka pszenna nie cieszy się jednak uznaniem, co wynika z rosnącej popularności diety bezglutenowej. Mąka pszenna jest źródłem tego składnika, ale nie jest to jedyny powód, dla którego jest ona wyklucza nas diety. Tak, ponieważ może ona spowalniać proces odchudzania. Jak to jest z tą mąką pszenną? Jest zdrowa czy wręcz przeciwnie? Przekonajmy się! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/biala-maka-dozwolona-na-diecie-odchudzajacej/ 

Czy mąka pszenna jest zdrowa? 

Mąka pszenna pozyskiwana jest z ziaren pszenicy. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów mąki, które określane są oznaczeniem liczbowym. Oczywiście chodzi tutaj o mąkę pszenną, ponieważ na półkach sklepowych nie brakuje innego rodzaju mąki – na przykład gryczana czy orkiszowa. W tym zajmiemy się jednak później, pozostańmy przy mące pszennej. 

Zgodnie z klasyfikacją wyróżniamy mąki pszennej typu: 

  • 450
  • 500
  • 550
  • 650 
  • 750 
  • 850 
  • 1400 
  • 1850 
  • 2000 
  • 3000 

O co chodzi z tymi cyferkami?

Im większy typ mąki, tym mniejszy stopień jej przetworzenia, a tym samym wyższa zawartość cennych składników odżywczych. Niestety w naszej kuchni najczęściej stosujemy mąkę białą typu 450 lub 500, która niemal całkowicie pozbawiona jest błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Taką mąkę cechuje się wysoką zawartością węglowodanów prostych, a tym samym wysoką zawartością indeksu glikemicznego IG. 

Jakie są zdrowe zamienniki mąki pszennej? 

Osoby, chcące zrzucić zbędne kilogramy nie powinny ograniczać się do spożywania jedynie mąki pszennej. To samo tyczy się każdego, kto pragnie zachować nienaganny zdrowia oraz uzupełnij swoją dietę w cenne wartości odżywcze. Zamiast mąki pszennej Warto sięgnąć po mąki o wiele mniej przetworzone, które bogate są w błonnik, węglowodany złożone, witaminy i składniki mineralne. 

Przykładami takiej mąki będą: 

  • mąka gryczana
  • mąka orkiszowa
  • mąka kokosowa
  • mąka owsiana
  • mąka migdałowa
  • mąka jaglana
  • mąka ryżowa 

Warto jest wybrać tego typu mąki, ze względu na to, że posiadają one źródła bogatych składników odżywczych. Mąka gryczana zawiera dużo białka i witaminę B. Mąka orkiszowa cechuje się wysoką zawartością białka, żelaza, magnezu i manganu. Mąka kokosowa dostarcza dużo cennych kwasów tłuszczowych i białka. Mąka owsiana stanowi bogate źródła manganu, selenu, magnezu i błonnika. Mąka migdałowa posiada wysoką zawartość białka i witaminy E. Mąka jaglana to bogate źródło witaminy B, cynku, magnezu, żelaza i wapnia. Mąka ryżowa zawiera dużo witamin z grupy B, magnezu oraz cynku. 

Zobacz też: http://www.zdrowieinatura.pl/cwiczenia-cardio-i-dieta-w-jaki-sposob-pomagaja-schudnac/

[Głosów:3    Średnia:1.7/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here