Przy zakupie leku dla dziecka rodzice kierują się nie tylko jego skutecznością, ale i łatwością podania. Mając do wyboru gorzkie tabletki i słodki syrop, większość z nas sięgnie po ten drugi. Przyjemny, często owocowy smak zachęca dziecko do połknięcia leku, dzięki czemu kuracja przebiega całkowicie bezstresowo. Ale czy syrop na odporność rzeczywiście jest najlepszym sposobem na wzmocnienie naturalnych barier ochronnych małego organizmu?
Aronia, prawoślaz, malina – naturalne składniki syropu na odporność
Etykiety syropów dla dzieci często przypominają podręczny atlas owoców i ziół. Producenci prześcigają się w pomysłach, jak wzbogacić naturalny skład swoich preparatów. Nie brakuje w nich również witamin i minerałów w czystej postaci, które nie tylko budują odporność, ale również wspomagają rozwój fizyczny i psychiczny dziecka. A oto kilka składników, które znajdziemy w popularnych syropach dla dzieci:
witamina C – stymuluje produkcję przeciwciał, czyli białek uczestniczących w odpowiedzi odpornościowej organizmu; neutralizuje wolne rodniki; dba o prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i układu nerwowego;
aronia – dostarcza organizmowi wielu witamin (A, B2, B6,C, E, P, PP) oraz substancji mineralnych (jodu, kobaltu, boru, miedzi, manganu), które są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka;
aloes – działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie; wzmacnia odporność; jest źródłem witamin (wit. Z grupy B, beta-karotenu, E, C, kwasu foliowego), minerałów (miedzi, magnezu, cynku, żelaza), a także aminokwasów;
prawoślaz – osłania i nawilża błony śluzowe, przez co łagodzi ból gardła;
tymianek – pobudza wydzielanie śluzu, przez co działa wykrztuśnie; ma właściwości antybakteryjne; leczy infekcje jamy ustnej i gardła;
malina – dzięki zawartości kwasu salicylowego działa jak aspiryna (obniża temperaturę); dostarcza witamin i minerałów; neutralizuje wolne rodniki;
wapń – warunkuje prawidłowy rozwój kośćca; niezbędny do zachowania zdrowych zębów i kości; odpowiada za skurcz mięśni i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe;
olej z wątroby rekina – źródło kwasów omega-3 niezbędnych do zachowania odporności, prawidłowego rozwoju układu nerwowego i utrzymania dobrego wzroku; zawiera alkoksyglicerol o działaniu przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym; dzięki zawartości skwalenu dba o funkcjonowanie i odbudowę układu odpornościowego.
Na co zwracać uwagę przy zakupie syropu na odporność?
Zanim wybierzemy najlepszy syrop, przeczytajmy etykietę i sprawdźmy, jaki składnik zajmuje pierwsze miejsce na liście składników. Pół biedy, jeśli rolę wypełniacza spełnia woda. Wprawdzie nie wspomaga odporności, ale jest przynajmniej bezpieczna. Gorzej, jeśli największą objętość syropu stanowi cukier (sacharoza), który sprzyja próchnicy i otyłości dziecięcej. Innym niepokojącym składnikiem jest benzoesan sodu, który w niektórych przypadkach może wywołać reakcję alergiczną i problemy żołądkowe. Ponadto syrop na odporność może zawiera gumę ksantanową – wielocukier o działaniu stabilizującym i zagęszczającym.