Przeziębienie rozwija się cicho i podstępnie, ale nie odpuszcza łatwo – zwykle objawy ustępują całkowicie dopiero po dwóch tygodniach. Jeśli przebieg infekcji jest w miarę spokojny, wielu z nas nie porzuca obowiązków zawodowych, by nie narobić sobie zaległości i nie podpaść szefowi. W tym czasie leczymy się przeróżnymi lekami bez recepty, które mają złagodzić objawy i umożliwić nam normalne funkcjonowanie. Jednak niektórzy wolą sięgać po naturalne leki na przeziębienie, wolne od chemii i skutków ubocznych. Co ciekawe, lekarze zwykle nie negują ich skuteczności. Twierdzą przy tym, że domowa mikstura na przeziębienie jest lepsza niż antybiotyki, do których pacjenci mają zbyt wielkie zamiłowanie. Poniżej przedstawiamy kilka naturalnych leków, prosto ze spiżarni i według babcinych przepisów.
Mikstura na przeziębienie z mlekiem i czosnkiem
Wrzucamy do kubka rozgnieciony ząbek czosnku, dodajemy łyżkę masła i łyżkę miodu. Zalewamy składniki ciepłym mlekiem, mieszamy i pijemy na zdrowie! Dlaczego napój pomaga? Rozdrobniony czosnek uwalnia substancje o silnych właściwościach antybiotycznych i przeciwgrzybicznych, ponadto działa wykrztuśnie, łagodzi zapalenie zatok i nieżyt nosa, pomaga „wypocić” gorączkę. Z kolei miód zwalcza infekcje wirusowe (a więc przeziębienie), bakteryjne i grzybicze, w dodatku poprawia odporność i pomaga w odkrztuszaniu wydzieliny.
Herbatka z chrzanem i miodem
Mikstura na przeziębienie z chrzanem ma dość ostry smak, dlatego polecamy ją raczej osobom dorosłym. Ścieramy chrzan (200g), dodajemy 4 łyżki soku z cytryny, mieszamy. Po godzinie odsączamy płyn, przecierając przez gazę lub gęste sitko. Tak uzyskany sok mieszamy z ok. 200 g miodu lipowego lub gryczanego. Pijemy codziennie, rozrabiając 1 łyżkę mikstury chłodną, przegotowaną wodą. Chrzan wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych (np. zapalenie zatok), wzmacnia odporność, łagodzi kaszel i katar. Miód potęguje właściwości antybiotyczne napoju, ponadto zwalcza wirusy i działa przeciwzapalnie. Cytryna dostarcza organizmowi witaminy C i rutyny, a tym samym wspiera układ odpornościowy do walki z infekcjami.
Mikstura na przeziębienie z młodych pędów sosny
O tym specyfiku trzeba pomyśleć wcześniej, bo młode pędy sosny należy zbierać w maju. Garść pędów wrzucamy do dużego słoika, następnie przesypujemy cukrem – w ten sposób układamy kilka warstw, gdzie ostatnią powinien być cukier. Możemy dolać trochę wody, aby uzyskać więcej syropu. Słoik zakręcamy i odstawiamy w słoneczne miejsce. Po tygodniu (można odczekać nieco dłużej) zlewamy syrop do butelki i odstawiamy do spiżarni. Pijemy profilaktycznie lub w razie przeziębienia, dawkując 1 łyżeczkę syropu 3 razy dziennie – miksturę możemy także dodawać do herbaty. Syrop z pędów to znakomite lekarstwo na infekcje górnych dróg oddechowych – zwalcza bakterie, pomaga w odkrztuszaniu wydzieliny, łagodzi chrypkę i ból gardła. Pędy sosny zawierają również olejek eteryczny, który udrażnia zatkany nos i ułatwia oddychanie podczas kataru.