Suplementacja syntetycznymi witaminami nie zawsze jest potrzebna. Wystarczy zadbać o to, by w Twojej codziennej diecie znalazła się odpowiednia żywność, która dostarczy organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje. O ile lekarz nie zaleci Ci gotowych suplementów, najlepiej przyjmować naturalne witaminy w żywności. Sprawdź, w jakich produktach znajdziesz ich najwięcej.

Naturalne witaminy z grupy B – produkty zbożowe, mięso i warzywa

Organizm traci witaminy z grupy B wraz z potem i moczem, dlatego należy regularnie uzupełniać ich braki. A oto główne naturalne źródła witamin z grupy B:

  • witamina B1 – płatki owsiane, wyroby pełnoziarniste, słonecznik, soja, fasola, groch, drożdże, wątroba, ryby, wieprzowina, ziemniaki
  • witamina B2 – mleko, sery żółte, jogurt, jaja, pieczywo pełnoziarniste i zwykłe, mięso, podroby
  • witamina B3 – wątroba, wieprzowina, cielęcina, makrela, pieczywo pełnoziarniste i białe, kapusta, ziemniaki, szpinak, jabłka
  • witamina B5 – wieprzowina, wołowina, wątroba wieprzowa, pieczywo, płatki owsiane, mleko, jaja, kapusta, szpinak
  • witamina B6 – drób, ryby, pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, płatki owsiane, soja, groch, fasola, kapusta, ziemniaki
  • witamina B9 – fasola, groch, soja, dynia, szpinak, botwina, wątroba, mleko, jogurt, orzechy, kasza jęczmienna
  • witamina B12 – wołowina, wieprzowina, drób, ryby, podroby, mleko, sery żółte, ryż, drożdże

Naturalne witaminy z grupy B występują w bardzo popularnych produktach spożywczych, po które zwykle sięgasz na co dzień. W związku z tym raczej nie grożą Ci niedobory, chyba, że stosujesz monotonną dietę albo zbyt restrykcyjnie podchodzisz do odchudzania.

Witamina C – cytrusy i warzywa

Herbata z cytryną to najlepszy środek profilaktyczny przeciw przeziębieniu. Te kwaśne cytrusy zawierają bowiem sporo witaminy C, która wspiera układ odpornościowy w walce z infekcjami. Ale cytryna to nie jedyne źródło witaminy C, znajdziesz ją również w innych cytrusach (pomarańcza, grejpfrut), a także w owocach krajowych tj. agreście, aronii, rabarbarze, porzeczkach, malinach i truskawkach. Witaminy C nie brakuje również w warzywach m.in. cebuli, porze, roślinach strączkowych, kapuście, rzodkiewce i natce pietruszki.

Naturalne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

pexels-photo-704971Aby zadbać o prawidłową ilość witaminy A w organizmie, jedz mięso i ryby morskie, nie unikaj mleka i sera żółtego. Witamina A znajduje się także w tłuszczach – maśle i olejach roślinnych. Szukaj jej w zielonych warzywach (sałata, jarmuż) oraz owocach (winogrona, awokado).

Najlepszym źródłem naturalnej witaminy D są ryby morskie, tj. łosoś, makrela, śledź, sardynki. Znajdziesz ją także w tłustym nabiale, jajach i wątrobie.

Aby dostarczyć organizmowi witaminę E sięgaj po oleje roślinne, orzechy, soję, warzywa kapustne, tran oraz jaja.

Naturalnej witaminy K szukaj w kapuście, sałacie, lucernie, brokułach, szpinaku i groszku. Witamina jest obecna także w produktach pochodzenia zwierzęcego, tj. jajach, jogurcie, chudym mięsie i wątrobie wieprzowej.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here