Woda to najskuteczniejszy i najzdrowszy sposób na nawodnienie organizmu. Nie tylko wspaniale gasi pragnienie, ale i dostarcza składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Niektórzy kupują wyłącznie wody o preferowanym przez siebie smaku, inni za każdym razem sięgają po przypadkową butelkę. Która woda do picia będzie najlepsza dla naszego organizmu? Jakie wody można, a nawet trzeba kupować, a jakich najlepiej unikać?

Czy smakowa woda do picia to jeszcze woda?

faucet-1684902_1280Choć  z wyglądu niczym nie różni się od zwykłej, woda smakowa to tak naprawdę napój, który sprytni marketingowcy ukryli pod płaszczykiem zdrowej wody mineralnej. Za „owocowy” smak odpowiada niewielka ilość zagęszczonego soku owocowego, cukier i regulator kwasowości. Zamiast cukru producenci używają też syropu glukozowo-fruktozowego – obie substancje słodzące sprzyjają próchnicy i nadwadze, a diabetycy powinni rygorystycznie kontrolować ich spożycie. W smakowej wodzie do picia znajdziemy także benzoesan sodu, który podrażnia żołądek i może powodować obrzęki. Z uwagi na dużą zawartość węglowodanów prostych, konserwantów i aromatów, woda smakowa niewiele różni się od popularnych słodkich napojów. Wniosek? Powinniśmy jej raczej unikać, można spożywać ją okazjonalnie – na pewno nie codziennie!

Woda źródlana czy zwykła kranówka?

Woda źródlana to kranówka w ładnym opakowaniu. Co prawda jest pozyskiwana ze źródeł podziemnych, ale zawiera mało minerałów – zwykle 200-500 mg w jednym litrze. Można ją pić codziennie, właściwie bez górnej granicy spożycia. Jest czysta, przyzwoicie smakuje i na pewno nie zaszkodzi organizmowi. Jednak skoro nie różni się od kranówki, to po co przepłacać? Otóż woda do picia powinna być wolna od zanieczyszczeń, chloru i brzydkich zapachów. Po wodę źródlaną warto zatem sięgać wówczas, gdy mamy słabej jakości kranówkę, spędzamy wakacje w egzotycznym kraju albo wybieramy się w plener, gdzie będzie utrudniony dostęp do świeżej wody.

Woda mineralna – najlepsza woda do picia

Natomiast woda mineralna nie tylko skutecznie nawadnia organizm, ale i dostarcza składników mineralnych w dużych ilościach. W regularnej sprzedaży znajdziemy zarówno wody nisko-, średnio-, jak i wysoko zmineralizowane. Te ostatnie warto pić dopiero po konsultacji z lekarzem – zwłaszcza jeśli cierpimy na choroby przewlekłe i mamy zamiar spożywać je codziennie.

Woda do picia o średniej zawartości minerałów (500-1500 mg/l) nadaje się do codziennego spożycia, ale najpierw warto sprawdzić stężenie poszczególnych składników. Jeśli chcemy zadbać o zdrowe kości i zęby, warto sięgać po wody mineralne o zawartości wapnia powyżej 150 mg/l. Natomiast woda mineralna z magnezem (powyżej 50 mg/l) będzie korzystna dla osób narażonych na stres, cierpiących na zaburzenia nerwicowe lub bolesne skurcze mięśni. Woda do picia zawierająca więcej niż 20mg/l sodu jest niewskazana dla osób z nadciśnieniem i schorzeniami urologicznymi. Z kolei wody mineralne o wysokiej zawartości wodorowęglanów (powyżej 600 mg/l) pomagają na kaca, dolegliwości gastryczne, refluks i nadkwasotę.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here