Kiszonki - źródło probiotyków
fot. Pixabay.com

Probiotyki są drobnoustrojami, które mają bardzo dobry wpływ na stan naszego zdrowia i funkcjonowania organizmu. Działają wielostronnie. Wspomagają nie tylko układ pokarmowy, ale również odpornościowy, mogą zapobiegać depresji i zmianom nastroju, chronią serce, a nawet skórę, włosy i paznokcie. Gdzie więc ich szukać?

Przeczytaj też: http://zadbajoswojezdrowie.pl/naturalne-probiotyki-gdzie-je-mozna-znalezc/

Probiotyki w nabiale i produktach mlekopochodnych

Najlepszym probiotykiem jest oczywiście jogurt naturalny, powstający z procesów fermentacji mleka, która odbywa się pod wpływem kwasu mlekowego oraz bifidobakterii. Probiotyki zawarte w jogurcie wzmacniają kości, wspierają układ krwionośny oraz wzmacniają pracę serca. Jogurt jest wskazany nawet dla osób, które nie tolerują laktozy.

Kefir jest kolejnym produktem mlekopochodnym, który jest bogaty w wapń i magnez. Ponadto chroni przed infekcjami, a zawarte w nim bakterie probiotyczne wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego. Tuż po nim na trzecim miejscu pod względem najlepszych produktów probiotycznych znajduje się maślanka. Jest ona bogata w fosfor i witaminy z grupy B12.

Probiotyczna moc kiszonek

O tym, jak wspaniały wpływ na funkcjonowanie naszych organizmów mają kiszonki, mówi się już od dawna. Kiszonki również stanowią prawdziwe bogactwo probiotyków. Są nieocenione, jeśli chodzi o dbanie o naszą odporności i wspomaganie układu pokarmowego. Choć wśród najpopularniejszych kiszonych produktów z pewnością wymienimy ogórki i kapustę, dziś jednak kiszonki zyskały na tak dużej popularności, że kisić możemy niemal wszystko. Spiżarnie wypełniają półki z kiszonymi rzodkiewkami, papryką, pomidorami, kapusty pekińskiej. Warto również wiedzieć, że kisić można również owoce, a kwas chlebowy również jest kiszonką.

Probiotyki w potrawach azjatyckich

Kuchnia azjatycka od dłuższego czasu bije u nas rekordy popularności. Nic dziwnego – jest smaczna i zdrowa. W niej również odnajdziemy bogactwo kiszonek. Najpopularniejsze wśród nich jest kimchi, wspomagające trawienie i układ odpornościowy. Kimchi powstaje z kapusty pekińskiej, a także papryczek chilli, czosnku, imbiru i szalotki.

Zobacz też: http://www.bodyandmind.pl/jak-skutecznie-zwiekszyc-laktacje/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here