Polacy coraz częściej sięgają po sposoby medycyny niekonwencjonalnej w celu poprawy zdrowia. Ajurweda jest jednym z najstarszych sposobów leczenia, który obejmuje ciało, umysł i dusze. Jej kuracje zdobyły sobie uznanie na całym świecie. Które z preparatów można łatwo i bezpiecznie stosować w domu?
Sposób na ból
W przypadku bólu najchętniej sięgamy od razu po farmakologiczne środki przeciwbólowe. Jednak ich stosowanie obciąża wątrobę. Sposobem na ból stosowanym w ajurwedzie jest kombinacja mentolu i olejku z golterii. Mieszanka ta jest dostępna w formie balsamu Zandu Balm. Balsam wmasowuje się w miejsce obrzęku, zwichnięcia czy skronie w przypadku bólu głowy. Ma on działanie chłodzące i kojące.
Ratunek dla skóry
Na wszelkie problemy skórne stosowany jest neem czyli miodla indyjska. Liście, korzenie oraz nasiona tej rośliny mają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Dostępna jest w postaci proszków do przygotowania wywaru lub doustnych tabletek. Skutki jej stosowanie to wygładzona cera i ustąpienie niedoskonałości, również trądziku.
Masło ghee
Masło ghee jest w Indiach stosowane do przygotowywania potraw oraz traktowane jako lek. Jego spożywanie ma dobroczynny wpływ na serce, zapobiega nowotworom i chorobie Alzheimera. Artukuły na jego temat wskazują także, iż normuje ono poziom kwasów żołądkowych i wpływa pozytywnie na ogólną równowagę organizmu.
Naturalna pielęgnacja zębów
Naturalne pasty do zębów są mieszanką ziół, ekstraktów z roślin, olejków eterycznych i minerałów. Przykładem jest pasta Vicco. Usuwa nalot, zapobiega odkładaniu się kamienia nazębnego i chroni dziąsła. W swoim skaldzie nie zawiera fluoru i może być stosowana prze osoby cierpiące na nadwrażliwość.
Przyprawy, które warto stosować w kuchni
Częścią Ajurwedy jest leczenie i profilaktyka chorób za pomocą diety. Gotowanie oparte jest na systemie pięciu przemian, który skutkuje polepszeniem samopoczucia oraz ustąpieniem objawów i dolegliwości. Do swoich codziennych dań warto an początek dodawać takie składniki jak: imbir, kurkuma, goździki i cynamon.