Moringa

Moringa, a właściwie Moringa Oleifera, czyli moringa olejodajna to gatunek drzewa tropikalnego. Znana również jako drzewo chrzanowe, Swoją popularnością cieszy się już od starożytności, a przez jej obecne rozpowszechnienie, jej dobroczynnymi właściwościami mogą się cieszyć osoby z całego świata. Moringa nazywana jest ”cudownym drzewem”, ponieważ zawiera w sobie elementy lecznicze. Właśnie dlatego została zaliczona do grupy superżywności (ang. superfoods), czyli najzdrowszych produktów na świecie.

Właściwości moringa

Wykorzystywane są wszystkie części drzewa moringa, wraz z korą, korzeniami, liścmi, owocami i kwiatami. Moringa wykazuje właściwości przeciwzapalne, bardzo podobne do działania antybiotyku. Zawiera wiele cennych składników, takich witaminy A, C i E, żelazo, potas, przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9 oraz aminokwasy. Ale także chrom, bor i bangan, które odpowiedzialne są za zdrowe kości i stawy, sprzyjają lepszej przemianie materii, a także poprawiają prawidłową pracę mózgu. Więcej właściwości moringa można znaleźć pod adresem https://ptbo.edu.pl/ pod którym udostępniono badania i inne szczegóły.

Moringa – porównanie właściwości:

  • Witamina A – 4 razy więcej niż w marchwi
  • Witamina E – 4 razy więcej niż w kiełkach pszenicy
  • Witamina C – 7 razy więcej niż w pomarańczy
  • Białko – 2 razy więcej niż w soi
  • Żelazo – 25 razy więcej niż w szpinaku
  • Potas – 15 razy więcej niż w bananach

Działanie moringa

Moringa jest świetnym antyoksydantem, który zapobiega rozwojowi poważnych chorób, takich jak nowotwór czy cukrzyca. Skutecznie wspomaga proces oczyszania organizmu dzięki swoim liściom, które zawierają w sobie największe stężenie chlorofilu ze wszystkich roślin! Udowodniono, że dzięki działaniu liści Moringa można stworzyć preparaty pomagające w leczeniu gorączki, kataru, anemii oraz wszelkich chorób górnych dróg oddechowych.

Moringa przez wiele lat stosowana była do walki między innymi z:

  • epilepsją
  • bakteriami pasożytniczymi
  • astmą
  • zawrotami głowi
  • czerwonką bakteryjną

Dobroczynne działanie moringi:

  • wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu
  • wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze
  • znacząco poprawia stan skóry
  • wspomaga układ kostny
  • usprawnia pracę układu pokarmowego
  • pomaga uporać się z uczuciem ciągłego zmęczenia

Stosowanie moringa

W przeprowadzonych badaniach na ludziach zazwyczaj stosowano ilość 4-8 g sproszkowanych liści moringa dziennie.

Po zaledwie 1-3 miesiącach, przyniosło to pozytywne wyniki w leczeniu pacjentów z cukrzycą lub u kobiet, które zmagały się z uciążliwymi objawami menopauzy.

Choć rekomendowana dawka moringi to od 1 łyżeczki do 1 łyżki stołowej liści w proszku, bez obaw można ją stosować nawet w większych ilościach.

1 łyżka stołowa sproszkowanej moringi odpowiada 1 szklance świeżych liści, zatem należy uważać, jeśli dopiero wprowadzamy ją do swojej diety. Na początek radzimy zacząć od mniejszej dawki, na przykład od połowy łyżeczki dziennie i zwiększać ją stopniowo.

Zastosowanie moringa

Moringa ma szerokie zastosowanie. Oprócz wykorzystywania jej w medycynie, roślina ta odnalazła także swoje miejsce w kuchni.
Owoce i pędy morningi można gotować i spożywać po przyrządzeniu. Liście moringi cechuje delikatny smak, porównywalny do rzeżuchy. Są świetnym składnikiem do sałatek i alternatywą dla powszechnego mixu sałat. Doskonale sprawdzają się również jako dodatek do zup czy koktajli. Dużą popularnością cieszy się również olej moringa. Spożywany na zimno, by nie utracić cennych wartości odżywczych, można dodać do słodkich, jak i wytrwanych potraw. Sproszkowana moringa pasuje idealnie do soków, smoothie, hummusu i jogurtów. W kuchni indyjskiej używa się także młodych strąków, które smakowo podobne są do szparagów.

Swoje zastosowanie moringa znajduje również w innych dziedzinach.
Oprócz kulinariów świetnie sprawdza się również w kosmetyce. Olejek z moringa to wartościowy dodatek do kremów i balsamów. Gwarantuje on nawilżenie i wygładzenie skóry. Olej z moringa doskonale oczyszcza i reguluje sebum. Naturalne kosmetyki z moringa zauważalnie poprawiają kondycję włosów, zapewniając im miękkość i długotrwałe nawilżenie. Moringa znajduje się również w kosmetykach do kąpieli, na przykład w olejkach pod prysznic, które pielęgnują ciało.

Wykorzystanie moringi możemy też wdrożyć w nasze życie codzienne.
W Nigerii, suszone liście spełniają funkcje higieniczne. Swoje zastosowanie moringa znalazła także w kulturystyce. Docelowo stosowana jest u osób, które dążą do utraty wagi. Z liści moringa zaś przyrządzana jest pasza dla wielu naszych zwierząt. Olej moringa wykorzystywany jest przy produkcji mydła, farb i biopaliwa. Moringa występuje również w postaci kapsułek, jako suplement diety.

Przeciwwskazania moringa

Moringa posiada wiele zalet, jednak absolutnie nie powinny stosować jej kobiety w ciąży. Może ona wywołać skurcze macicy, które w konsekwencji mogą spowodować poronienie.

Osoby stale przyjmujące leki również powinny zachować ostrożność. Należy skonsultować się z lekarzem, czy stosowanie moringi (lub innych ziołowych preparatów) nie będzie kolidować z zażywanymi na codzień środkami.

Cena moringa

Na rynku istnieje wiele preparatów z moringą, ale także jest ona dostępna w swojej ”pierwotnej” postaci – sproszkowana, krojona, suplement, olej.

Cena zależy od jej stężenia, formy i wielkości opakowania.

  • Sproszkowana moringa – 7-24 zł / 200g, 21-60 zł / 500g, 54-72 zł / 1kg
  • Krojona moringa – 21-45 zł / 500g, 45-162 zł / 1kg
  • Suplementy diety z moringą – 31-110 zł
  • Olej moringa – 13-50 zł

Niezależnie od formy moringi, jaką wybierzemy, warto najpierw sprawdzić kraj pochodzenia produktu oraz certyfikaty potwierdzające ich jakość. Najlepiej wybierać produkty pochodzące z plantacji ekologicznych.

Gdzie kupić moringa

Moringa to roślina ogólnodostępna. Można ją kupić w stacjonarnych sklepach zielarskich, ale także w internecie, gdzie jest największy wybór i szeroka gama cenowa.

Moringę możemy zakupić również w serwisie Allegro.

Z czym jeść moringę?

Moringę można wykorzystać do wielu dań oraz napojów.

Smoothie z moringą

Składniki:

  • 125 ml mleka roślinnego
  • 1 banan
  • 60 g mrożonych jagód
  • 60 g świeżych malin
  • 1 czubata łyżeczka sproszkowanej moringi
  • 1 czubata łyżeczka zmielonego lnu
  • 1 czubata łyżeczka maca
  • 1 czubata łyżeczka tahini

Przygotowanie

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze aż do uzyskania kremowego smoothie. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub mleka roślinnego. Całość posyp odrobiną mielonego lnu lub ulubionymi owocami.

Babeczki z moringą i pestkami dyni

Składniki:

  • pół szklanki mąki kokosowej
  • pół szklanki mąki z tapioki
  • pół szklanki pestek dyni
  • 2 łyżeczki sproszkowanej moringi
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • pół szklanki oleju kokosowego
  • pół szklanki miodu

Lukier:

  • pół szklanki oleju palmowego
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • rozpuszczona czekolada i pestki dyni do posypania

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Posmaruj foremki do muffinego olejem kokosowym lub wyłóż je papierem do pieczenia. Zmiel mąkę kokosową, mąkę z tapioki, pestki dyni, proszek moringa, sodę oczyszczoną i sól za pomocą blendera. Miksuj do czasu zmielenia pestek dyni. Połącz zmieloną mieszankę z olejem, jajkami i miodem i delikatnie wymieszaj. Wyłóż ciasto do foremek i piecz przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.

Lukier

Wymieszaj olej palmowy, miód i ekstrakt waniliowy do uzyskania gładkiej konsystencji. Po wystygnięciu babeczek, nałóż lukier. Na wierzch polej rozpuszczoną czekoladę z pestkami dyni. Gotowe!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here