Jest taka herbata, którą można spokojnie określić mianem produktu z górnej półki. Zyskuje ona obecnie coraz większą popularność i możemy ją dostać w większości kawiarni. Co ciekawe jednak, herbata matcha może być w bardzo prosty sposób przyrządzona także w domowych warunkach. Jest kilka warunków, które trzeba spełnić, aby przygotować pyszny napój, jednak nie jest to nic trudnego!
Tradycyjny napój z Japonii
Sama idea mielenia herbaty pochodzi z Indii i można łączyć ją z czasami dynastii Tang. Jednak dzisiaj zielona sproszkowana herbata matcha najmocniej kojarzy się z kuchnią japońską i bardzo często można ją dostać właśnie w restauracjach i kawiarniach nawiązujących do kuchni z kraju kwitnącej wiśni. Zawdzięcza ona swoją popularność głównie licznym substancjom odżywczym, które w niej występują. Jest to herbata mielona, czyli zawiera w sobie znacznie więcej cennym składników, niż w przypadku tradycyjnych herbat liściastych. Składnik, który znajdziemy w herbacie matcha to przede wszystkim znana dobrze wszystkim kofeina, powodująca pobudzenie organizmu. W matchy zawarte są także liczne przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwstarzeniowe i pomagają usunąć z organizmu tzw. wolne rodniki, jak również chlorofil, który wyłapuje toksyny. Proszku można używać zarówno do picia, jak i wypieków. Pojawiają się nawet kosmetyki, które mają w sobie ten składnik. Wysoka zawartość kofeiny sprawia, że wiele osób wykorzystuje herbatę matcha jako zamiennik tradycyjnej porannej kawy lub zawierających bardzo dużo sztucznych składników chemicznych napojów energetycznych.
Luksus na Twoim stole
Do przygotowania herbaty matchy w domowych warunkach przydatnych będzie kilka podstawowych akcesoriów. Główne z nich, to tzw. matchvan, czyli miska do parzenia herbaty, zazwyczaj ceramiczna i ozdobna – dzięki temu parzenie napoju zamienia się w prawdziwą ceremonię. To naczynie może mieć różne kształty i kolory – w nim przygotowuje się sam napar. Do przygotowania herbata matcha pomocne mogą być także małe bambusowe szpatułki, którymi nabiera się odpowiednią ilość substancji i miesza proszek. Niektórzy używają także specjalnej chochelki (także bambusowej) do nalewania wody, jednak kluczowy dla powodzenia parzenia herbaty matcha jest chasen, czyli pewnego rodzaju bambusowa miotełka. Służy ona do mieszania i odpowiedniego rozprowadzenia sproszkowanej matchy po całej powierzchni miski i wymieszania – pozwala to uzyskać typową dla napoju cienką piankę. Jeżeli nie masz czasu na tak staranne przygotowanie, to matchę można po prostu rozmieszać z zimną wodą w plastikowej butelce.