jak ugotować ryż

Jak gotować ryż, żeby był sypki? Wystarczy do gotowania dodać łyżeczkę oleju. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów stanowi niskotłuszczowe, lekkostrawne pożywienie dodające energii. Ryż jest idealnym posiłkiem dla alergików, osób ciężko chorych, nietolerujących glutenu i pszenicy. Lepiej wybierać ryż brązowy, który zawiera cztery razy więcej błonnika niż ten biały.

Kaloryczność i wartości odżywcze ryżu

100 g ugotowanego, białego ryżu zawiera około 344, a brązowego około 322 kalorie. Ryż biały ma mniej niż brązowy składników odżywczych oraz wyższy indeks glikemiczny (IG ryżu białego – 70, brązowego – 55). Dlatego jeżeli decydujemy się na włączenie ryżu do jadłospisu warto uwzględnić jego zdrowszą, ciemniejszą odmianę. Ponadto brązowy ryż zawiera czterokrotnie więcej błonnika, oraz więcej takich składników, jak wapń, potas, żelazo, mangan, fosfor, witaminy z grupy B oraz witamina E.

Rodzaje ryżu i ich przeznaczenie

  1. Ryż parboiled – oznacza to, że ryż został poddany specjalnej obróbce termicznej, dzięki której jest on bardziej odżywczy. Ten rodzaj ryżu najlepiej sprawdza się w daniach rybnych, mięsnych oraz zupach.
  2. Ryż długoziarnisty – dzięki specjalnej budowie – długie i cienkie ziarna – ryż tego rodzaju nie skleja się. Po ugotowaniu jest jędrny, dzięki czemu doskonale sprawdza się w sałatkach.
  3. Ryż biały, średnioziarnisty o owalnym kształcie ziaren, calasparra – jest idealny do risotto.
  4. Ryż krótkoziarnisty – kleisty – sprawdza się w potrawach słodkich, np. puddingach. Należy go gotować na małym ogniu.
  5. Ryż brązowy, ryż basmati – jeden z najzdrowszych rodzajów ryżu. Dodatek do dań obiadowych i sosów. Nadaje się również do smażenia.
  6. Ryż czarny, czerwony, kolorowy, dziki – charakteryzuje się długimi ziarnami. Jest bardzo dekoracyjny dzięki czemu sprawdza się w sałatkach.
  7. Ryż jaśminowy – jest idealny do smażenia.

gotowanie ryżu zależne jest od rodzaju ryżu

Jak ugotować ryż, aby był idealny?

Jak ugotować ryż? Żeby ryż z torebki był sypki, do gotowania wystarczy dodać łyżeczkę dowolnego oleju (z wyjątkiem tych tłoczonych na zimno) np. z pestek winogron. Jeżeli będziesz przestrzegać czasu gotowania wówczas ryż się nie rozgotuje. Jest jeszcze jeden sposób na gotowanie ryżu, dzięki któremu oprócz tego, że jest on sypki i sprężysty ma wyjątkowy pełny smak.

Jak gotować ryż – przepis

Czas przygotowania: w zależności od rodzaju ryżu: biały – około 35 minut, ryż brązowy – 65 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

1 szklanka ryżu białego lub brązowego,

2 szklanki wody,

około pół łyżeczki soli – najlepiej himalajskiej,

łyżeczka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż wsyp do miseczki, zalej zimną wodą przemieszaj i odcedź. Powtarzaj te czynność do czasy, gdy woda będzie klarowna.
  2. Wlej do garnka z grubym dnem 2 szklanki wody, wsyp wypłukany ryż, dodaj sól i olej i zagotuj. Nie mieszaj! Po zagotowaniu zmniejsz maksymalnie ogień, przykryj i gotuj 15 minut – ryż biały, 40 minut – ryż brązowy. Przez ten czas ryż wchłonie całą wodę i jeżeli nie będziesz mieszać – nie przypali się.
  3. Zdejmij garnek z ognia owiń w ściereczkę i przykryj kocem na 15 minut.
[Głosów:1    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here