Witamina C na odporność

Witamina C na odporność

Powszechnie znany jest fakt, że witamina C wspomaga naszą odporność i jest najlepszym środkiem w przypadku przeziębień. W 2007 roku zostały jednak przeprowadzone specjalistyczne badania, które obalają tę teorię. Naukowcy są zgodni, że kwas askorbinowy nie skraca czasu przeziębień, jeżeli przyjmujemy go już w trakcie trwania infekcji. Natomiast przyjmowanie witaminy C w celach zapobiegawczych może skrócić przeziębienie mniej więcej u 8% dorosłych i około 14% dzieci.

Natomiast dostarczanie organizmowi witaminy C jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób, które dużo i ciężko trenują. W ich przypadku regularne przyjmowanie witaminy zmniejsza ryzyko zachorowania nawet o 50%, dlatego jest szczególnie polecana sportowcom. Dowiedz się więcej z artykułu Witamina C na odporność organizmu

Natomiast witamina C jest bardzo ważna z punktu widzenia naszego wyglądu. Bierze ona bowiem udział w produkcji kolagenu, czyli białka, które odpowiada za młodzieńczą, jędrną skórę. Dlatego znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce. Witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega krwawieniu dziąseł. Dodatkowo kwas askorbinowy pomaga przy wchłanianiu żelaza, co może być kluczowe dla ludzi borykających się z anemią. Właśnie dlatego polecana jest w przypadku diety wegańskiej.

Witamina C dla dzieci

Niedobór witaminy C może się objawiać w bardzo różny sposób. Może to być ospałość, brak energii, krwawienia z dziąseł. Jedną z najbardziej znanych chorób, która jest spowodowana brakiem kwasu askorbinowego w naszym organizmie jest szkorbut lub gnilec. Objawy tej choroby to między innymi krwawe wylewy, pękanie dziąseł, wypadanie zębów, pękanie naskórka. U dzieci także możemy spotkać się tą chorobą pod nazwą Moeller-Barlowa. W przypadku najmłodszych jest to dość niebezpieczne, ponieważ może prowadzić do deformacji kości i niedokrwistości. Warto zatem podawać naszym pociechom kwas askorbinowy, tym bardziej, że nasz organizm nie wytwarza witaminy C. Najlepiej dostarczać ją w produktach naturalnych. Bogatym źródłem kwasu askorbinowego są natka pietruszki, czerwona papryka, brukselka, kalafior, szpinak, zielona papryka, truskawki, czarna porzeczka, poziomki, kiwi oraz cytrusy (tradycyjnie cytryna i pomarańcze).

Witamina C w ciąży

Jak każdy związek witamina C jest bardzo ważna przy wielu procesach chemicznych, zachodzących w naszym organizmie. Jej największymi zaletami są właściwości antyoksydacyjne, dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwijania się chorób nowotworowych. Dla kobiet w ciąży kwas askorbinowy jest niezwykle ważny, ponieważ zapobiega poronieniom.

Witamina C w trakcie trwania ciąży jest także potrzebna maluchowi, który znajduje się w łonie matki. W związku z tym zapotrzebowanie na kwas askorbinowy podczas błogosławionego stanu wzrasta z 1 mg do 1,5 mg na kilogram masy ciała kobiety. Dlaczego witamina C jest tak ważna w trakcie ciąży? Wpływa ona na prawidłowy rozwój układu nerwowego nienarodzonego jeszcze dziecka. Podczas ciąży kobiety często zapadają na anemię i także w tym przypadku może pomóc witamina C, która pomaga wchłaniać żelazo.

Dowiedz się więcej na vitac.pl

DuoLife S.A. ul. Topolowa 22, Więckowice k/Krakowa, infolinia 12 333 45 67.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *