Ryż do sushi

Ryż do sushi odgrywa bardzo ważną rolę w przypadku przygotowywania niezwykle uwielbianej przez szeroką i liczną grupę społeczeństwa japońskiej potrawy. Dlatego też należy wybrać jego odpowiedni gatunek, co pozwoli nam na przygotowanie idealnie wyglądających, a co ważniejsze jeszcze lepiej smakujących rolek sushi. Oczywiście niemałą rolę odgrywają także właściwie dobrane proporcje, czas oraz sposób jego przygotowania.

Wiele osób coraz chętniej i częściej decyduje się na przygotowanie sushi w zaciszu własnego gospodarstwa domowego. W związku z czym poszukują odpowiednich produktów, dzięki którym będą mogli mieć pewność, że przyrządzone przez nich rolki będą nie tylko idealne pod względem wizualnym, ale co ważniejsze będą one po prostu smaczne. Tę charakterystyczną dla kuchni japońskiej potrawę należy przygotować w określony sposób z wykorzystaniem odpowiednio dobranych składników, zwłaszcza w zakresie ryżu.

Jaki ryż do sushi najlepiej zastosować

Zwykły ryż do sushi, którego na co dzień używamy jako dodatek do wielu różnych potraw, nie do końca sprawdza się w kuchni japońskiej. Może on bowiem popsuć ostateczny efekt naszej potrawy, czyniąc ją nie tylko mało apetyczną, ale także i nie dość smaczną. Dlatego też warto jest w tym zakresie postawić na specjalny ryż do sushi, który charakteryzuje niewielkimi, okrągłymi ziarenkami. Posiada wysoką kleistość, dzięki czemu jest łatwy w formowaniu w różne kształty sushi. W tym przypadku warto jest również pamiętać o wyposażeniu się w wysokiej jakości ocet ryżowy, stanowiący niezbędny element pozwalający na właściwe przygotowanie ryżu do sushi.

Najczęstsze błędy popełniane podczas przygotowywania ryżu do sushi

Mimo zaopatrzenia się we właściwy gatunek ryżu, dającego możliwość przygotowania idealnych rolek sushi, wielu z nas i tak popełnia szereg błędów, które psują ostateczny efekt potrawy. Mowa w tym momencie m.in. o:

– niewypłukaniu ryżu;

– gotowaniu w niewłaściwych proporcjach ryżu do wody;

– gotowaniu bez przykrycia;

– mieszaniu w trakcie gotowania;

– dodaniu soli;

– zbyt długiego gotowania;

– użycia garnka z cienkim dnem,

– pominięcie zaprawienia ryżu.

Jak gotować ryż do sushi?

Chcąc przygotować ryż do sushi w zaciszu własnego gospodarstwa domowego, należy mieć na uwadze kilka podstawowych zasad. Jedną z nich jest zachowanie odpowiednich proporcji tj. na jedną szklankę ryżu wlewamy jedną szklankę wody powiększoną/wzbogaconą o 1/5 szklanki. Garnek z ryżem zalanym odpowiednią ilością wody przykrywamy pokrywką, po czym stawiamy na włączonym palniku. Należy pamiętać, że do gotowania nie dodajemy soli. W momencie zagotowania się wody, zmniejszamy praktycznie do minimum moc płomienia. Bez mieszania i podnoszenia pokrywki, gotujemy go przez około 7 do 10 minut, do czasu wchłonięcia płynu. Warto pamiętać, że wspomniany czas gotowania ryżu do sushi uzależniony jest od wielu czynników w postaci m.in. mocy palnika, grubości dna garnka, czy też rodzaju użytego produktu. Po tym wszystkim odstawiamy garnek na bok, pozostawiając ryż pod przykryciem przez kolejne 10 minut do momentu jego napęcznienia.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here