Produkty wolne od glutenu – hit czy kit?

Produkty wolne od glutenu

Obecne trendy żywieniowe wskazują na rosnące zainteresowanie produktami wolnymi od glutenu. Dla jednych jest to ciekawe doświadczenie, lecz istnieje grono osób, dla których jedzenie bezglutenowe jest artykułem pierwszej potrzeby. Aby dokonać właściwego wyboru na zakupach, na samym początku należy uświadomić sobie, czym tak naprawdę jest dieta bezglutenowa.

Dieta wolna od glutenu

Cały cykl żywieniowy opiera się na eliminowaniu w swojej diecie pokarmu zawierającego ziarna, wyklucza się w ten sposób między innymi żyto, jęczmień, pszenicę oraz zastępuje je bezglutenowymi zamiennikami. Chodzi tu oczywiście o kukurydzę, ryż oraz grykę. Innym rozwiązaniem jest korzystanie z jedzenia bezglutenowego, które zostało uzyskane poprzez oczyszczenie na drodze technologicznej. W tym przypadku należy jednak pamiętać o tym, że proces ten powoduje zmianę mikro i makro elementów zawartych w jedzeniu, jednocześnie obniżając jego  wartość odżywczą.

Produkty typu gluten free

Dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z jedzeniem bezglutenowym, może wydawać się, że zastosowanie pewnych modyfikacji w swoim żywieniu będzie problematyczne. Nic z tych rzeczy. Na rynku dostępnych jest masę produktów, które są naturalnie bezglutenowe. Do ich grona zaliczają się drób, ryby, nasiona, orzechy, sery oraz ryż. Należy pamiętać, że gluten występuje w pieczywie oraz zbożach, może się czasami pojawić w marynatach, przyprawach lub zupach.

Jak rozpoznać produkty wolne od glutenu?

Aby mieć pewność, że zakupiony pokarm jest wolny od glutenu oraz podlega restrykcyjnym badaniom jakości, należy szukać na opakowaniu znaku w postaci przekreślonego kłosa. Takie oznaczenie jest zastrzeżonym znakiem towarowym, co oznacza, że produkt opatrzony w ten znak przeszedł certyfikację wydaną przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią.

Jakie są wskazania do spożywania artykułów bezglutenowych?

Do grona osób, dla których wskazane jest pomijanie w swoim cyklu żywieniowym glutenu, należą pacjenci borykający się z chorobę trzewną. W jej wyniku dochodzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego poprzez spożywanie środków bogatych w gluten. Jego wykluczenie z pokarmu powoduje poprawę objawów klinicznych, a także wyników badań morfologicznych. Tego typu odżywianie znane jest także pod nazwą terapii celiakii.

Podsumowując, produkty wolne od glutenu są ogólnodostępne na rynku, a korzystanie z nich jest rekomendowane dla osób zmagających się z chorobą trzewną. Dokonując zakupów, należy szukać specjalnego oznaczenia na produktach, aby mieć pewność co do wybranego pożywienia.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *