Witaminy z grupy B determinują prawidłową pracę układu nerwowego. Dbają o dobry nastrój i intelekt, chronią przed zaburzeniami emocjonalnymi, kłopotami z pamięcią czy bezsennością. Niemniej, każda witamina z grupy B pełni również szereg innych ważnych funkcji w organizmie, dlatego koniecznie trzeba zadbać o optymalną ilość tych witamin w codziennym żywieniu. Ryzyko hipowitaminozy rośnie, jeśli podstawą Twojego menu jest kawa i śmieciowe jedzenie, a w dodatku nie stronisz od alkoholu. Sprawdź, jak objawia się brak witaminy B i jakie produkty pokrywają dzienne zapotrzebowanie na składniki z tej grupy.

Rodzaje witamin z grupy B i skutki ich niedoboru

stock-photo-green-salad-leaves-greens-spinach-healthy-food-vitamins-romaine-leafy-green-7c65561d-93c8-44aa-ac73-092f5de11992Witamina B1, zwana także tiaminą, wspomaga funkcjonowanie serca i naczyń krwionośnych, jest również ważna dla zdrowia kości. W typowych przypadkach niedoboru witaminy B1 występuje wyczerpanie i utrata apetytu, w skrajnych – choroba ber-beri objawiająca się m.in. porażeniem nerwów i zanikiem mięśni.

Brak witaminy B o nazwie ryboflawina (B2) wykazuje dość charakterystyczne symptomy takie jak: pękanie skóry w kącikach ust, stany zapalne skóry, zapalenie języka, nadmierne wydzielanie sebum.

Niedobór witaminy B3, czyli niacyny, powoduje m.in. zaburzenia trawienia (biegunki, wymioty), dermatozy, zmiany chorobowe w obrębie śluzówki jamy ustnej i języka. Podobnie jak witamina B2, również niacyna warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i hormonów.

Gdy organizm otrzymuje za mało witaminy 5 (kwasu pantotenowego), mogą pojawić się przebarwienia i łuszczenie skóry, nerwowość, stany zapalne układu pokarmowego i biegunki.

Niedobór witaminy B6 uwidacznia się złym stanem skóry i zaburzeniami nastroju ze stanami depresyjnymi włącznie. Witamina B6 uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, dlatego hipowitaminoza może doprowadzić również do anemii.

Brak witaminy B7 (biotyny) wywołuje wiele zróżnicowanych symptomów m.in. zaburzenia układu nerwowego (stany depresyjne, apatia, senność, drażliwość, halucynacje), brak apetytu, wymioty, bóle mięśni, niedokrwistość, a także zły stan włosów, skóry i paznokci.

Witamina B9 to słynny kwas foliowy, którego niedobór u kobiet ciężarnych zwiększa ryzyko wystąpienia wad wrodzonych dziecka. Brak kwasu foliowego może także wywołać niedokrwistość i niedorozwój łożyska.

Objawy niedoboru witaminy B12 obejmują przede wszystkim szereg zaburzeń neurologicznych i depresję, a dodatkowo niedokrwistość.

Jakie produkty uzupełnią brak witaminy B?

Sporo witamin z grupy B znajduje się w wyrobach pełnoziarnistych, takich jak: płatki owsiane, kasza gryczana, otręby, ciemny ryż. Niedobór witamin B nie grozi również osobom, które często spożywają nasiona roślin strączkowych (fasoli, grochu, soi), a także nasiona słonecznika, dyni i sezamu. W Twojej diecie nie powinno zabraknąć także produktów pochodzenia zwierzęcego – przetworów mlecznych, jaj, mięsa drobiowego, podrobów oraz ryb. Witaminy z grupy B znajdziesz w ziemniakach i warzywach liściastych, a także w owocach: bananach, arbuzach, brzoskwiniach czy winogronach.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here