Wiele osób kojarzy witaminę C głównie ze wzmacnianiem odporności, toteż chętnie przyjmuje jej suplementy w okresie przeziębień i grypy. Tymczasem kwas askorbinowy pełni wiele innych, ale równie ważnych funkcji. Niestety, ludzki organizm nie jest w stanie go syntezować, dlatego musisz dostarczyć go z zewnątrz – w postaci pożywienia lub preparatów witaminowych. Podpowiadamy zatem, w jakich produktach znajduje się naturalna witamina C i dlaczego nie wolno jej lekceważyć.

Dlaczego przyjmowanie witaminy C jest tak ważne?

slice-of-lemon-2135548_1280Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy jest najwyższe spośród wszystkich witamin – dzieci powinny przyjmować 30-40 mg na dobę, kobiety – 75 mg, a mężczyźni – 90 mg. Wartości te wzrastają u osób podejmujących długotrwały wysiłek fizyczny, w razie dolegliwości ze strony układu pokarmowego (wymioty, biegunki), u kobiet w ciąży i karmiących piersią, u seniorów, chorych na nadciśnienie lub cukrzycę, palaczy oraz osób narażonych na stres.

Niestety, w parze z wysokim zapotrzebowaniem idzie nietrwałość witaminy C – szkodzi jej światło, wysoka temperatura, a nawet powietrze. W dodatku szybko „opuszcza” ludzki organizm, gdyż rozpuszcza się w wodzie i zostaje wydalana wraz z moczem. Bardzo łatwo zatem o niedobór witaminy C, który może wywołać rozmaite konsekwencje zdrowotne, m.in.: osłabienie odporności, szkorbut, niedokrwistość i pękanie naczyń włosowatych.

Właściwości witaminy C

kiwi-free-2673038_1280Choć znasz ją głównie z leków na przeziębienie i grypę, musisz wiedzieć, że rola witaminy C nie kończy się na wspieraniu układu odpornościowego (a prawdę mówiąc w tym obszarze jej rola jest mocno przeceniana). Kwas askorbinowy bierze również udział w wielu przemianach zachodzących w organizmie – od wydzielania hormonów płciowych, przez metabolizm tłuszczów i cholesterolu, po wchłanianie wapnia i żelaza. Naturalna witamina C jest także silnym przeciwutleniaczem, przez co zapobiega uszkodzeniu komórek wskutek działania wolnych rodników, opóźniając tym samym starzenie organizmu.  Witamina C jest także popularnym składnikiem profilaktyki chorób układu krążenia oraz diety antynowotworowej. Spośród licznych zalet kwasu askorbinowego, należy wymienić także korzystny wpływ na gojenie ran i zapobieganie krwawieniom.

Naturalna witamina C czy syntetyczna?

Najlepszym źródłem witaminy C są warzywa i owoce. Aby zapobiec niedoborom musisz jeść m.in. cytrusy, jabłka, truskawki, porzeczki, maliny, czarny bez, żurawinę, kiwi, paprykę, pomidory, kapustę, brukselkę, szparagi, natkę pietruszki. Jeśli Twoja dieta daleko odbiega od ideału piramidy żywieniowej, możesz wykorzystać suplementy z naturalną witaminą C. Takie preparaty zawierają kwas l-askorbinowy (o 100-procentowej aktywności biologicznej) pochodzący z naturalnych źródeł np. aceroli, nasion gryki, cytryn, dzikiej róży czy agrestu indyjskiego. Na rynku znajdziesz także suplementy z syntetyczną witaminą C. Wbrew obawom rozpowszechnianym na wielu forach, witamina C tworzona na drodze syntezy (zazwyczaj z glukozy i to z użyciem naturalnych enzymów) wykazuje takie samo działanie, jak ta pozyskiwana bezpośrednio z darów natury.

 

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here