Jak żyć zdrowo, nie rezygnując ze słodzenia i solenia?

pexels-photo-141815

 

Sól i cukier to przyprawy, bez których większość z nas nie wyobraża sobie codziennego gotowania. Wystarczy już niewielka szczypta, aby potrawy uzyskały znajomy, wyrazisty smak. Nawet najlepsze mięso, przyrządzone bez grama soli, będzie jałowe i niesmaczne. Z kolei cukier neutralizuje kwaśny smak wielu dań i gwarantuje przyjemną słodycz w deserach. Z drugiej zaś strony, coraz więcej osób chce prowadzić prawdziwie zdrowe życie.  Tymczasem zarówno cukier, jak i sól, zyskały niechlubne miano „białej śmierci”. Przede wszystkim przyczyniają się do wzrostu ciśnienia krwi, a stąd już prosta droga do chorób układu krążenia. Dodatkowo fruktoza (cukier w przetworzonej żywności) wywołuje insulinooporność, co również prowadzi do nadciśnienia. Powstaje zatem pytanie: jak żyć zdrowo, bez rezygnacji ze słodzenia i solenia? Aby nadal było smacznie, możemy stosować zdrowsze zamienniki, dzięki którym nasze potrawy nie stracą na atrakcyjności.

Jak żyć zdrowo bez cukru – słodkie zamienniki

Miód to jeden z najlepszych pretendentów do miana „zdrowej słodyczy”. Jako naturalny antybiotyk skutecznie wspiera odporność organizmu, ponadto dostarcza witamin B i C. W kuchni możemy używać go niemal do wszystkiego – od słodzenia napojów, przygotowania deserów i ciast, aż po dosmaczanie wytrawnych potraw.

Niestety, naturalny miód często uczula, dlatego zamiast niego możemy zastosować stewię w proszku lub suszu. Ta roślina to dietetyczny must have zdrowego trybu życia. Jest 300 razy słodsza niż cukier, a mimo to nie zawiera kalorii i ma zerowy indeks glikemiczny! W dodatku dostarcza organizmowi minerałów (żelaza, magnezu, wapnia), a także witamin – A, z grupy B i C.

Cennych składników odżywczych nie brakuje również w melasie, czyli gęstym syropie powstającym przy produkcji cukru. Zawiera o połowę mniej kalorii niż „biała śmierć”, a dodatkowo wspiera odporność i usprawnia trawienie. Aby żyć zdrowo, jednocześnie nie rezygnując ze słodkich naleśników i deserów, warto sięgnąć również po syrop klonowy. To wprawdzie drogi zamiennik cukru, ale zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także minerały – potas, wapń i magnez.

Zdrowe życie bez soli – czym doprawiać?

pexels-photo-452744Jak żyć zdrowo, nie skazując domowników na jałowe i mdłe posiłki pozbawione soli? Dobrym wyborem będzie sól niskosodowa, gdyż zawiera mniej sodu niż tradycyjna sól, a w zamian dostarcza korzystne dla organizmu pierwiastki tj. chlorek potasu,  jodek potasu i węglan magnezu.

Źródłem wartościowych minerałów będzie również sól kamienna szara, a także sól morska nierafinowana. Jednak najciekawszą przyprawą do solenia jest sól himalajska, którą doskonale znają osoby prowadzące zdrowy tryb życia. Już na pierwszy rzut oka różni się od zwykłej. Ta najczystsza sól na świecie ma szlachetny, łososiowy kolor, a ponadto zaskakuje pełnym smakiem. Dostępna jest w różnej postaci – od proszku, przez drobne granulki, aż po całkiem spore „kamyczki”. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych i wizualnych, oferuje także ponad 80 składników minerałów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *