Idealna patelnia do smażenia – i nie tylko!

Idealna patelnia do smażenia - i nie tylko!

Gotowanie jest obecnie bardzo popularne, ludzie chętnie wymyślają skomplikowane potrawy nie tylko, aby się nimi delektować, ale też dzielić pięknymi zdjęciami na portalach społecznościowych. Jednak jeśli chcemy sporządzać smakowite dania powinniśmy na początku odpowiednio zaopatrzyć swoją kuchnię, w której nie może zabraknąć profesjonalnych garnków. Jakie rodzaje patelni do smażenia najlepiej się sprawdzą?

Wybór odpowiedniego materiału

Smażenie jest dość wymagającą czynnością, szczególnie jeśli nie mamy odpowiedniej patelni. Obecnie największą popularnością cieszą się produkty teflonowe, powłoka wykonana z tego materiału zapobiega przywieraniu potraw, dzięki czemu nawet największy amator poradzi sobie ze smażenie. Jednak teflon posiada wiele wad, przede wszystkim w ogóle nie jest odporny na zarysowania, przez co jego żywotność jest znacznie krótsza. Z tego powodu zawodowi kucharze raczej unikają tego tworzywa, chętniej wybierając na przykład patelnie żeliwne https://www.portform.pl/pol_m_Gotowanie_Patelnie-zeliwne-1983.html. Metal ten jest praktycznie niezniszczalny, patelnia w całości jest z niego wykonana, dzięki czemu raz kupiona będzie służyć nam do końca życia. Niestety żeliwo jest stosunkowo ciężkie, jednak szybko można się do tego przyzwyczaić. Dobrą alternatywą są też patelnie wykonane ze stali nierdzewnej, jednak nie posiadają one warstwy, która zapobiega przywieraniu potraw.

Rodzaje patelni do smażenia

Kiedy już zdecydujemy się na konkretny materiał, wówczas musimy skompletować praktyczny zestaw patelni. Niestety, nie ma jednej która nadawałaby się do każdej czynności, oprócz smażenia bowiem grillujemy, dusimy czy pieczemy potrawy. Patelnia grillowa to doskonały wybór dla osób, które lubią napawać się smakiem smażonych potraw, równocześnie nie chcąc, aby te były zbytnio kaloryczne. Patelnia grillowa posiada specjalne wypustki, dzięki czemu powierzchnia przywierania potrawy jest znacznie mniejsza, a ewentualny nadmiar tłuszczu przedostaje się do specjalnych rowków. Jeżeli jesteśmy fanami potraw duszonych przez wiele godzin, wówczas przyda nam się patelnia o wysokim dnie. Najlepiej wybrać taką z rączką metalową, wówczas będziemy mogli wkładać ją też do piekarnika. W tym celu najlepiej się sprawdzi patelnia żeliwna, materiał ten bowiem po nagrzaniu utrzymuje odpowiednio wysoką temperaturę przez wiele godzin. Mało tego, drobinki żeliwa przedostają się do przygotowywanych potraw, co nie tylko jest nieszkodliwe dla naszego zdrowia, ale wręcz zbawienne. Żeliwo składa się w dużej mierze z żelaza, na którego niedobory cierpi wielu Polaków.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Separator image Posted in Porady.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *