Domowa herbata na przeziębienie – jakich składników użyć?

pexels-photo-259955

Gardło skrzypi, z nosa cieknie, a mięśnie przypominają rozgotowany makaron? Nie czekaj zanim przeziębienie na dobre przykuje Cię do łóżka! W okresie jesienno-zimowym warto wspomóc się na wszelkie możliwe sposoby, by uniknąć infekcji wirusowych i bakteryjnych. Niektórzy zażywają w tym celu farmaceutyki zawierające witaminę C, rutozyd czy kwas acetylosalicylowy. Inni profilaktycznie zastępują kawę domową miksturą z mnóstwem prozdrowotnych składników. Jeśli zaliczasz się do tej drugiej grupy, sprawdź, co powinna zawierać skuteczna herbata na przeziębienie.

Herbatka z naturalnym antybiotykiem

pexels-photo-405238Choć herbata zwykle kojarzy się z aromatycznym naparem z liści roślin należących do rodziny Camellia lub owocowym suszem, proponujemy Ci mniej konwencjonalne składniki. Jeśli dokuczają Ci pierwsze symptomy przeziębienia, pomoże Ci herbata na odporność z naturalnymi antybiotykami. Przygotuj dwa ząbki czosnku, mały kawałek imbiru i papryczkę chilli. Zagotuj składniki w 750 ml wody i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj do naparu dwie gałązki tymianku, a po 5 minutach przecedź herbatkę i dopraw sokiem z cytryny i miodem. Taka herbata na przeziębienie ma niecodzienny smak, ale raz-dwa postawi Cię na nogi. Czosnek to jeden z najsilniejszych antybiotyków, a imbir i chilli rozgrzewają i działają przeciwzapalnie. Również tymianek doskonale poradzi sobie z wirusami, zwalczając ból mięśni, kaszel i gorączkę. Ważną rolę ogrywają również dodatki – sok z cytryny zawiera witaminę C, która uszczelnia komórki i aktywnie wspomaga układ odpornościowy, a miód to kolejny naturalny antybiotyk.

Herbatka rozgrzewająca z malinami

pexels-photo-355097To przepis dla osób, które nie tolerują chilli i wolą bardziej tradycyjne smaki. Obierz i posiekaj mały kawałek imbiru, po czym zalej dwoma szklankami wrzątku i zaparzaj przez 15 minut. Po tym czasie odcedź napar i dodaj dwa plasterki cytryny, sok z malin, kilka mrożonych malin oraz dwie łyżeczki miodu. Maliny nie tylko przyjemnie smakują i nadają herbatce ładny kolor, ale przede wszystkim zawierają mnóstwo witamin i minerałów (C, wit. z grupy B, magnez, potas, żelazo). Maliny zawierają także kwas salicylowy, dlatego są idealnym składnikiem herbatki na gorączkę. Ponadto wykazują silne właściwości napotne i przeciwzapalne, a przy okazji walczą z wolnymi rodnikami osłabiającymi układ odpornościowy.

Herbata na przeziębienie z kwiatów lipy

W sezonie jesienno-zimowym zbieranie i suszenie kwiatów lipy jest raczej niewykonalne, ale w aptece czy sklepie zielarskim bez problemu znajdziesz gotowy susz. Wystarczy zalać łyżkę kwiatów wrzątkiem i zaparzać pod przykryciem przez 20 minut. Przestudzony napar możesz dosłodzić miodem lipowym – herbatka będzie jeszcze zdrowsza! Lipa wykazuje silne właściwości napotne i moczopędne, co ułatwi wypłukiwanie toksyn z organizmu. Kwiaty zawierają także substancje śluzowe o działaniu osłaniającym i zmiękczającym. To idealna herbatka na ból gardła, kaszel i chrypkę, która łagodzi objawy również poważniejszych chorób takich jak angina, grypa czy zapalenie oskrzeli.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *