Czosnek na przeziębienie – czy to naprawdę działa?

food-3100325_1280

 

Nawet jeśli krzywym okiem spoglądasz w stronę sklepu zielarskiego i podchodzisz nieufnie do medycyny naturalnej, jest coś, czego nie powinnaś unikać. Czosnek to prozdrowotne warzywo (lub przyprawa), które rzeczywiście wzmacnia odporność i z sukcesem walczy z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Zapytamy zatem: czy stosujesz czosnek na przeziębienie? Jeśli nie, to jak najszybciej powinnaś.

Dlaczego czosnek NAPRAWDĘ leczy przeziębienie i inne infekcje?

garlic-2810491_1280Odkąd znany dyskont wprowadził akcję promującą jedzenie warzyw, „czosnek Czesio” stał się ulubieńcem dzieci i rodziców. Nic dziwnego – wygląda przesympatycznie ze swoją uśmiechniętą buźką i zabawnymi listkami wyrastającymi z czubka głowy. Kto by pomyślał, że czosnek to jeden z najsilniejszych naturalnych wrogów wirusów, grzybów i bakterii?

Warto jednak przyjrzeć się nieco bliżej tej fascynującej roślinie. Za lecznicze właściwości czosnku odpowiadają przede wszystkim pochodne siarki – związki te same walczą z wirusami i bakteriami, a dodatkowo stymulują białe krwinki odpowiedzialne m.in. za odporność swoistą organizmu.

Silne działanie antybiotyczne czosnku wynika z zawartości związków biologicznie czynnych, takich jak: allicyna, adenozyna, aleksyna, kwercetyna, winyloditiina, garlicyna, olejki czosnkowe oraz tioglikozydy. Cennym związkiem jest również ajoen, który leczy grzybicę i mobilizuje białe krwinki do walki z wirusami i bakteriami.

Co najważniejsze, prozdrowotne właściwości czosnku były (i nadal są) tematem wielu badań klinicznych, które potwierdziły  jego dobroczynny wpływ na odporność organizmu.

Jak stosować czosnek na przeziębienie?

onion-3089199_1280Czosnek zwalcza szerokie spektrum objawów grypy i przeziębienia. Łagodzi stany zapalane zatok, obniża gorączkę, działa lepiej niż syrop wykrztuśny, leczy katar, rozgrzewa i ułatwia „wypocenie” choroby. Jednak aby czosnek zadziałał z maksymalną mocą, trzeba wiedzieć jak go stosować.

Przede wszystkim – jedz regularnie surowy czosnek, najlepiej 2-3 ząbki dziennie. Pamiętaj, że w ugotowany czosnek przestaje zwalczać bakterie, choć nadal wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne. Niestety smażenie czosnku to kiepski pomysł na walkę z przeziębieniem, gdyż wówczas nie zachowuje prawie żadnych leczniczych substancji. Oprócz spożywania surowego czosnku (np. w sałatce) możesz leczyć przeziębienie za pomocą syropu z czosnku i soku z cytryny. Poza zwykłym czosnkiem polskim, warto włączyć do codziennej diety również dziko rosnące odmiany tej byliny – czosnek niedźwiedzi, syberyjski i zielony.

Co ważne, na 10 minut przed zjedzeniem czosnku trzeba go rozgnieść albo posiekać. Podczas jego rozdrabniania pękają bowiem błony komórkowe, co prowadzi do uaktywnienia allinazy – enzymu,  pod wpływem którego dochodzi do rozpadu aliiny na pochodne siarki o właściwościach leczniczych. Mimo silnego działania, czosnek na przeziębienie mogą stosować prawie wszyscy. Jedzenie tego silnie aromatycznego warzywa odradza się jedynie matkom karmiącym oraz chorym na nieżyty układu pokarmowego.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *